Întrebări cu caracter general

17/2/2016

1.   Fiecare dintre dumneavoastră ați avut funcții de conducere în cadrul instituției. Cum a evoluat, datorită managementului dumneavoastră structura entității coordonate, situația financiară, numărul de studenți, plata cu ora, împrumuturile de la  fondul centralizat?

 

Răspunsuri

Prof.dr. Dan Claudiu Dănișor:

Răspunsuri

Prof.dr.ing. Lungu Romulus:

Răspunsuri

Prof.dr. Spînu Cezar:

Sub conducerea mea, Universitatea a fost restructurată în ceea ce privește serviciile administrative: posturile din administrație au fost reduse cu aproape 300, administrația a fost masiv informatizată și acest proces este în plină dezvoltare, raporturile dintre administrație și cadrele didactice și studenți au fost reorientate către nevoile acestora din urmă, chiar dacă în acest domeniu mai avem multe de făcut.

Universitatea a fost orientată către cercetare. Am creat cadrul, Institutul de Cercetări al Universității, am creat 14 posturi de asistent de cercetare, ocupate deja prin concurs, am creat de curând încă 12 posturi de cercetător sau asistenți de cercetare, care vor oferi posibilitatea de angajare pentru studenții  noștri din programele de doctorat sau post-doctorat, am stimulat dezvoltarea Școlii doctorale promovând pe postul de profesor pe cei care au reușit să obțină abilitarea etc.

Numărul de studenți ai Universității a scăzut mai puțin decât media națională. Pe de altă parte, numărul de candidați la admitere a crescut cu peste 19% anul trecut, situându-ne pe primul loc în România. Suntem astăzi a patra universitate din țară ca număr de studenți.

Scăderea numărului de studenți, mai ales a celor care plătesc taxă, cu peste 13000 din 2009 până astăzi, a determinat o politică de plafonare a sistemului de plata cu ora la nivelul salariului de lector, prin hotărâre a Consiliului de Administrație. Sub acest plafon, facultățile au decis autonom nivelul remunerației pentru plata cu ora. Din nefericire, foarte puțini au mai reușit să acopere costurile. Universitatea s-a concentrat pe plata salariilor de bază și a împrumutat facultățile doar anul trecut cu peste 80 de miliarde de lei vechi pentru aceasta. Creșterile de salarii, plătite din fonduri proprii, deși nu au fost decise de noi, s-au ridicat la aproape 300 de miliarde de lei vechi. Am acționat în justiție statul pentru a ne returna acești bani. Colegii noștri merită salarii triple față de cele pe care le au și după aceste măriri, dar statul ar trebui să le acopere din fonduri bugetare, nu să ne facă pe noi să plătim măririle decise de ei în locul sumelor datorate pentru orele suplimentare sau fondurilor pentru dezvoltare instituțională. Politica, stimați colegi, a învins aici politicile. Noi am făcut previziuni de dezvoltare, alții au câștigat voturi mărind salariile pe banii noștri.

O să fac referire la funcția de prodecan cu baza materială al Facultății de Electrotehnică, mandatul din 2008-2012. Situația financiară a înregistrat un excedent în acea perioadă, oferind profesorilor salariile de bază, plata cu ora și cumul integral. Nu am făcut niciun împrumut. Numărul studenților a fost mai mare decât cel înregistrat în prezent la Specializările Facultății.  

Ca prodecan cu baza materială, m-am implicat în efectuarea unor reparaţii, amenajări, modernizări şi reabilitări ale unor spaţii destinate activităţilor didactice de curs, seminar şi laborator, amenajarea unor cabinete pentru cadre didactice, a unor spaţii destinate activităţilor administrative ş.a. De asemenea, am demarat activităţile de proiectare pentru amenajarea unui nou spaţiu de învăţământ în incinta grupului de laboratoare de Avionică destinat activităţilor de cercetare şi pentru amenajarea unui laborator destinat disciplinei „Grafică inginerească”, în care vor putea desfăşura activităţi toţi studenţii facultăţii.

In perioada 2012-2016 ca Prorector cu Programe de Studii şi Asigurarea Calităţi şi 2008-2012 ca Decan al Facultăţii de Chimie am realizat:

Acreditarea pentru prima data a DPPD - ului în anul 2013 şi rentabilizarea acestuia   (+470.491 lei la 31.12.2015) în condiţiile în care la preluarea mandatului de prorector soldul departamentului era negativ.

Rentabilizarea centrului de cost grade didactice (+ 511.214 lei la 31.12.2015) în condiţiile în care plata drepturilor aferente acestor activităţi s-a făcut integral.

Rentabilizarea  Facultății de Chimie , în condițiile în care la preluarea mandatului de decan facultatea era un abonat la fondul centralizat, s-a stabilizat financiar, a fost platita integral plata cu ora, numarul studentilor de la buget si taxa au crescut, facultatea fiind pe “plus” nu am mai apelat la fondul centralizat (de la aprox. -500.000 lei în 2008 la aprox.+500.000 lei în 2012).

  1. Veți mai candida pentru un nou mandat dacă nu vă veți onora promisiunile și planul managerial depus în vederea alegerilor actuale?

 

Răspunsuri

Prof.dr. Dan Claudiu Dănișor:

Răspunsuri

Prof.dr.ing. Lungu Romulus:

Răspunsuri

Prof.dr. Spînu Cezar:

 

În ceea ce mă privește, un eventual viitor mandat este și ultimul posibil conform legii și, de altfel, ultimul pe care îl doresc, indiferent de modificarea cadrului normativ.

Nu. 

Nu! Sunt o persoană care vrea sa se uite senin în ochii colegilor şi să îi asigure cu sinceritate că a făcut TOTUL pentru Universitatea din Craiova si personalul acesteia. Aş dori ca anual să organizez consultarea comunității academice și a studenților pentru a cunoaşte problemele cu care se confruntă astfel încat, cu ajutorul dumneavoastră,  să putem identifica soluții eficiente pentru realizarea corecțiilor necesare şi asigurarea unui management de calitate.

 

  1. Universitatea din Craiova este o instituție apolitică! Cum garantați dumneavoastră PERSONAL că politicul va fi în afara porților universității de-a lungul întregului dumneavoastră mandat?

 

Răspunsuri

Prof.dr. Dan Claudiu Dănișor:

Răspunsuri

Prof.dr.ing. Lungu Romulus:

Răspunsuri

Prof.dr. Spînu Cezar:

 

Păstrarea Universității în afara politicianismului a fost o prioritate a mea în mandatul care a trecut. Cred că nimeni nu poate spune despre mine că am opțiuni politice. Singurul meu partid este Universitatea din Craiova, ca și singurul meu loc de muncă. Eu sunt și voi rămâne doar profesor și cercetător.

Consider că Universitatea din Craiova trebuie să se administreze pe baza principiului autonomiei și libertății academice, nu prin mecanisme și rețele politice de alegere, suport și numire a funcțiilor de conducere. În același timp, fiecare student și cadru didactic este liber să aibă propriile convingeri politice, dar acestea nu trebuie exprimate și susținute în mod electoral (pentru a câștiga susținători pentru un partid sau altul) în spațiul universitar. Mă angajez să fac o bună promovare și informare a principiilor și regulilor din Carta Universității și din Codul de Etică și Deontologie care fac trimitere la restricționarea activităților politice în Universitate. 

Dezinteresul pe care societatea îl manifestă faţă de oamenii politici, chiar dacă se bazează pe oportunismul unora dintre ei, este binemeritat. Însă viitorul va duce, sunt sigur la modificări radicale și în acest domeniu. Desigur ca Universitatea din Craiova nu are timp să aștepte aceste schimbări și mai ales ea trebuie să ramână apolitică. De aceea vreau să vă asigur că dacă voi fi ales rector, în momentul investirii veți avea un rector apolitic, deschis să colaboreze însă cu toți cei ce doresc binele Universității din Craiova și lupta alaturi pentru ca binele să devină realitate.

 


[ Anunțuri vechi ] [ Acasa ] [ Cel mai nou ]

Lasa un comentariu